حفظ سلامت کبد اهمیت بسیاری در کیفیت زندگی ما دارد. کبد چرب این روزها به عارضهای شایع تبدیل شده که نشان دهنده عادتهای نابجاییست که در سراسر جامعه رایج شده است. لازم است برای حفظ و بهبود سلامت کبد و درمان کبد چرب، نکاتی را رعایت کرد.
حفظ سلامت کبد اهمیت بسیاری در کیفیت زندگی ما دارد. کبد چرب این روزها به عارضهای شایع تبدیل شده که نشان دهنده عادتهای نابجاییست که در سراسر جامعه رایج شده است. لازم است برای حفظ و بهبود سلامت کبد و درمان کبد چرب، نکاتی را رعایت کرد.
1-1- کمی از سمت غذاهای پخته و حیوانی به سوی غذاهای خام و گیاهی حرکت کنید.
2-1- سبزیهای تازه، سیر و پیاز خام، انواع آشها و شورباهای مناسب، ادویه مناسب (زردچوبه، هل، دارچین، زیره، زعفران، تخم گشنیز و ..) بیشتر مصرف شوند
3-1- در غذاها کمی سبوس گندم یا برنج بریزید.
4-1- مواد غذایی دارای طبع سرد ازجمله ترشی ها (سرکه، آبغوره، ترشی های خانگی) و به خصوص غذاهای دارای طبع سرد و مرطوب(ماست، دوغ، خیار، کدو...) کمتر مصرف شوند.
(اگر به مصرف ماست و دوغ علاقه دارید، در خوردن آنها افراط نکنید، از انواع محلی و طبیعی استفاده کنید، با غذاهای گوشتی یا حاوی ترشی استفاده نکنید و با مصلحاتی مانند نعناع، پونه، آویشن، گل سرخ، زیره، سیر یا موسیر میل کنید).
5-1- غذاهای دارای طبع خیلی گرم مثل سیرداغ، پیازداغ، بادنجان سرخ کرده ، غذاهای تند و پر ادویه کمتر مصرف شوند.
6-1- بستنی و سایر خوراکی های خیلی سرد کمتر مصرف شوند: اگر خیلی هوس بستنی کردید، سعی کنید از بستنی سنتی زعفرانی همراه آب هویج استفاده کنید.
7-1- سرخ کردنی ها و غذاهای چرب و پرکالری کمتر مصرف شوند.
8-1- فستفودها، سسها، نوشابهها، کنسروها، تنقلات شور و سایر خوراکی های غیر طبیعی و دارای مواد نگهدارنده کمتر مصرف شوند.
9-1- نانها و آردهای بدون سبوس مثل نان های ماشینی، فانتزی و لواش، نانهای فطیر و خمیر و خوب پخته نشده، ماکارونی، لازانیا و رشته ها کمتر مصرف شوند. البته و متاسفانه، امروزه حتی نان های سنگک هم رو سفید شده اند!!
10-1- غذاهای غلیظ مانند گوشت گاو و گوساله، کله پاچه، سالاد الویه، گوشت های مانده و فریزری، کباب، برنج سفید به ویژه برنج های هندی و پاکستانی، ته دیگ، قارچ، کلم خام، تخم مرغ به ویژه نیمرو و تخم مرغ آب پز سفت، انواع سیب زمینی آب پز و سرخ کرده(مثل چیپس)، غذاهایی که با آرد و رشته درست شده اند مانند حلوا و آش رشته کمتر مصرف شوند.
11-1- چای و قهوه کمتر مصرف شوند.
12-1- مواد نشاسته ای و قندی و شیرینی ها به ویژه شیرینیهای قنادی کمتر مصرف شوند.
1-2- در خوردن میوه به خصوص میوه های سرد و رطوبی، افراط نکنید.
2-2- در هر وعده یک جور میوه میل کنید.
3-2- همراه یا بلافاصله بعد از غذا (حداقل تا دو ساعت) میوه نخورید.
4-2- همراه میوه های آبدار، آب نخورید.
5-2- میوه را در فصلش بخورید.
6-2- میوه نوبرانه (ولی کال و نارس نباشد) بخورید اما سراغ میوههای آخر فصل نروید.
7-2- تا می شود از میوه های طبیعی و غیر گلخانه ای استفاده کنید.
8-2- حتی المقدور از میوه های منطقه زندگی خودتان میل کنید.
9-2- آداب خوردن میوه های مختلف را یاد بگیرید و عمل کنید.
1-3- آب خیلی سرد نخورید.
2-3- آب را با یخ سرد نکنید.
3-3- آب را جرعه جرعه و آرام بنوشید.
4-3- هنگام تشنگی شدید، ابتدا آب را کمی مزه مزه کنید و بعد از چند دقیقه به آرامی بنوشید.
5-3- میزان آب خوردن را بر اساس تشنگی جگرتان میل کنید و نه به دستور پزشکان.
6-3- در این حالت ها آب نخورید: بین یا بلافاصله بعد از ورزش، بلافاصه بعد از زناشویی، بین یا بلافاصله بعد از خواب، در حمام و سونا و جکوزی یا بلافاصله بعد از آنها.
7-3- آب را هنگام تشنگی بخورید و نه نوشابه و نوشیدنی های مشابه و صنعتی .
8-3- برای نگهداری آب از بطری های پلاستیکی استفاده نکنید.
1-4- مصرف روغن از هر نوعش را کم کنید.
2-4- سرخ کردن غذاها را به حداقل برسانید. هنر یک کدبانو این نیست که به ضرب روغن و گوشت و برنج، اعضای خانواده را دور سفره جمع کند. کدبانو، باید «کبدبانو» هم باشد.
3-4- از یک روغن، چند بار استفاده نکنید.
4-4- از روغن زیتون به خصوص انواع تصفیه نشده استفاده کنید. اگر حوصله داشته باشید و از شعله کاملا ملایم استفاده کنید، روغن زیتون برای سرخ کردن غذا هم مناسب است. در خرید روغن زیتون دقت کنید چراکه متاسفانه، روغن زیتون های تقلبی، سکه بازار ایران را به نام خود ضرب کرده اند.
5-4- روغن کنجد طبع گرمی دارد و مناسب مصرف افراد گرم مزاج یا فصول گرم نیست و روغن کنجد لزوجت بالا دارد پس برای کبد چرب خیلی مناسب نیست.
دکتر بهنام
استفاده با ذکر منبع بلامانع است.
زمان افزایش دانش و آگاهی ما در ارتباط با غذاها و کیفیت زندگیست. در این بخش مقالاتی در حوزه سلامت و زیبایی در قالب طب مکمل سنتی ایرانی و چینی ارائه میشود.