زمستان فصل سرد و تر است.
افراد با مزاج سرد و تر باید در این فصل بیشتر احتیاط کنند
زمستان فصل بیماریهای سرد و تر است.
۱- افراد دارای مزاج سرد و تر باید در زمستان و شبها در مصرف غذاهای سردیبخش احتیاط کنند.
۲- در فصلهای سرد بویژه زمستان، استفاده از غذاهای گرمیبخش مانند کره، عسل، بادام و فندق به همراه غذاهای اصلی توصیه میگردد. بدیهی است مقدار این غذاها در هر فرد به تناسب مزاج وی میباشد.
۳- در این فصل، پس از حمام، نباید بهطور ناگهانی در معرض هوای خارج قرار گرفت.
۴- خوابیدن در روز، بویژه در زمستان، باعث ایجاد بیماریهای رطوبی و نزله میگردد. تباهی رنگ چهره، سستی بدن، احساس کسالت و کاهش اشتها از دیگر عوارض خواب روز هستند.
۵- بهترین زمان ورزش در فصل زمستان، آخر روز است.
۶- در فصل زمستان بدن نیاز به غذای بیشتر و نیز مقدار بیشتری گوشت دارد ولی اگر زمستان، طبع زمستانی ندارد، یعنی گرمتر از حد مورد انتظار است یا بارندگی کمی دارد، غذاها را باید بهاندازه خورد.
۷- تدبیر بدنهای با مزاج معتدل در این فصل باید مایل به گرمی و خشکی باشد و از غذاهای مسخّن (با خاصیت گرمکنندگی) استفاده نمایند.
۸- در زمستان، نوشیدنیها و غذاها را باید گرم مصرف کرد.
۹- در این فصل باید ورزشهای سنگین انجام گردد تا از پیدایش و انباشت اخلاط بد در بدن جلوگیری شود بویژه در افرادی که در بدنشان رطوبت زیادی وجود دارد.
۱۰- در این فصل، باید جامه گرم چون جامه پشمین و پوستین و ابریشمی و پنبهدار پوشید زیرا این نوع جامهها بخار گرم بدن فرد را به خود گرفته و آن را در میان ذرات خود نگه میدارند و مانع از سرد گشتن بدن وی میگردند.
۱۱- بهتر است افراد در این فصل، کمی زیر آفتاب قدم بزنند و از انرژی خورشیدی بهرهمند گردند.
۱۲- با توجه به اینکه در دنیای امروز انواع و اقسام میوهها در فصل زمستان در دسترس عموم قرار دارند، در این فصل بهتر است که مصرف میوههای سرد و مرطوب (چون هندوانه، خیار، نارنگی و…) کم شود و بیشتر از میوههای گرم و میوههای خشک و خشکبار استفاده گردد.
۱۳- افراد کهنسال در زمستان انجیر را خیسانیده، بخورند که به جهت تلیین مزاج ایشان بسیار خوب است.
۱۴- بهتر است افراد در مکانهای مرتفع که آفتاب بر آنها بتابد و از رطوبات و نم محفوظ باشد، مسکن نمایند و بر فرشهای گرم و نرم بنشینند.
۱۵- بهتر است در زمان خواب، لحاف را گرم کرده، به خود بپوشانید.
دکتر بهنام
استفاده با ذکر منبع بلامانع است.
زمان افزایش دانش و آگاهی ما در ارتباط با غذاها و کیفیت زندگیست. در این بخش مقالاتی در حوزه سلامت و زیبایی در قالب طب مکمل سنتی ایرانی و چینی ارائه میشود.