انرژی چی در کبد به چشم ها متجلی میشود و در ناخن ها ظاهر میشود کبد مسئول جریان انرژی چی و هماهنگی فعالیت تمام ارگانهای زانگ فو میباشد.
انرژی چی در کبد به چشم ها متجلی می شود و در ناخن ها ظاهر می شود . کبد مسئول جریان انرژی چی و هماهنگی فعالیت تمام ارگانهای زانگ فو می باشد.
کاهش انرژی چی در کبد باعث بروز اختلالات خلقی یا رفتاری می شود و فعالیت مفرط یا زیاد انرژی چی باعث بروز بی خوابی ،سر گیجه ، اختلالات خواب و تند خویی در فرد می شود.
وقتی یین در کبد پایین است فرد دچار سردرد،نگرانی،عصبانیت و بد بینی می شود.
زمانی که کبد دچار رکود میشود حالت سوزش در گلو احساس میشود. در هنگام بروز گواتر، کونژسیون کبد باید مطرح شود که البته در این حالت سینهها و شکم هم ممکن است دچار گرفتگی گردیده و پستانها بزرگ شوند. پف کردگی گردن، کشالهی ران و قسمتهای لاترال رانها هم ممکن است دیده شود. تومورها و رشد غدد سرطانی را نیز می توان به کبد مرتبط دانست.
در حقیقت کبدی که به خوبی خون ذخیره نکند اولین تظاهر این مشکل در چشم ما نمایان می شود .چشمها متورم میشود، تمرکز دید ممکن است دچار اختلال شود، از آنجا که مریدین کبد ممکن است روی بافتهای اطراف چشم اثر بگذارد لذا چشمها میتوانند کاملاً تحت تأثیرات کبد قرار بگیرند.
آب مروارید چشم، آب سیاه چشم، شب کوری، نزدیک بینی، دوربینی، پارگی پردهها و سایر مسایل غیرعادی چشم انعکاس دهندهی گرفتاریهای کبد است.
کبد به طور وسیعی با عمل گوارش و هضم ارتباط دارد و با سه ارگان معده ، طحال و کیسه صفرا شدیداً ارتباط و هماهنگی دارد و جالب اینجاست که در طب سنتی چین ممکن است کبد باعث بیماری قلب یا بیماری معده و طحال شود ، حتی در مواردی باعث بروز بیماری ریوی می شود لذا برای درمان آن نوع بیماریها باید کبد تحت درمان قرار گیرد.
ارتباط کبد با تاندون ها در طب چینی:
کبد تغذیه کننده و مسئول تاندونهای بدن است و تعادل نداشتن انرژی و خون در آن باعث می شود در اثر ضربات کم به تاندونه کشیدگی اتفاق بیافتد ،در صورت عدم تغذیه کافی منجر به خشکی تاندونها و صدا دادن یا تق تق کردن مفصل ها خواهیم شد که مقدمه ای برای بروز آرتروز می باشد.
کبد به تمام تاندونها و چشم فرمانروایی میکند زمانی که انرژی چی و جریان مایع در بدن ناکافی باشد تاندونها حالت رطوبت و ارتجاعی خود را از دست میدهند و به راحتی پاره میشوند و یا به علت تورم انقباضات غیرعادی در عضلات ایجاد کرده و سبب ضعف آن ها میشود و در نتیجه سختی و غیرقابل انعطاف بودن را سبب میشود.
افزایش انرژی کبد نه تنها روی خون اثر میگذارد بلکه روی اعمال طحال، پانکراس و معده نیز اثر گذار است. این اثرگذاری با توجه به سیستم (Five-element) (که زمین به واسطه چوب نفوذ پذیر میشود) سبب ایجاد اولسر، تورمهای شکمی، دیابت، سوء هضم، ایجاد گاز، کولیت و آنتریت هم میتواند به دلیل همین افزایش جریان کبدی ایجاد شود.
و سرانجام بسیاری از گرفتاریهای قلب به رکود کبدی مربوط میشود به دلیل اثرات مهاری کبد روی قلب لذا تعجبآور نخواهد بود اگر ادعا کنیم ناراحتیهای قلبی ممکن است ریشه در گرفتاریهای کبد داشته باشد.
خون تصفیه نشده عامل مهم آکنه، اگزما، کورک و آلرژی است. این خون ممکن است عامل ایجاد التهاب شریانها و سرطان هم باشد. سایرعلائم کمبود خون کبدی، شامل خشکی کلی بدن، اسپاسم در محل عضله و تاندون ، رنگ پریدگی، ریشهای شدن ناخن و باعث ایجاد لکه در میدان بینایی چشم می شود.
گرمای کبد به علت سوخت و ساز مصرف زیادی از چربیها، گوشت، پنیر و تخممرغ و... است. گرمای کبدی سبب گرمای کلی بدن می شود که علائم آن نفرت از گرما، زبان قرمز با پوشش زرد رنگ روی آن، یبوست، تمایل زیاد برای خوردن مایعات سرد، چشمان متورم، عصبانیت، سردرد میگرنی و بالارفتن فشارخون میباشد.
برای تقلیل رکود انرژی یا حرارت کبد، کلیههای ما باید مایعات فراوان تولید کنند. (کلیه مادر کبد است) تا بتوانند با اثرات حرارتی کبد مقابله کنند زیرا که این مایعات خنک کننده و ضد احتقان است. اگر به این ترتیب گرفتاری کبد مرتفع نشود به تضعیف عملکرد کلیهها منجر خواهد شد.
گرفتاریهای عاطفی دیس هارمونی در اثرعدم تعادل انرژیی کبد به شرح زیر است:
عصبانیت، بیصبری، عجز، ناکامی، رنجش، دلخوری، خشونت، حالتهای تهاجمی (چهرهی وحشی)، به هم ریختن حد و مرزها، نخوت، تکبر، لجبازی، یک دندگی و یک شخصیت انفجاری است و اگر این حالتها فرصت لازم ظهور و بروز نداشته باشند ممکن است افسردگی ایجاد شود.
دکتر بهنام
استفاده با ذکر منبع بلامانع است.
زمان افزایش دانش و آگاهی ما در ارتباط با غذاها و کیفیت زندگیست. در این بخش مقالاتی در حوزه سلامت و زیبایی در قالب طب مکمل سنتی ایرانی و چینی ارائه میشود.